Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Čísla

Archiv čísel » 2019/2 - Vzdělávání v sociální práci »

Profesiogram jako podklad pro konstrukci vzdělávacích programů

Oldřich Matoušek, Kateřina Hejnová

Medailon autora:

Doc. PhDr. Oldřich Matoušek vyučuje na Katedře sociální práce Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze od jejího založení (1992). Dříve působil jako klinický psycholog na psychiatrii, kde se věnoval psychoterapeutické práci s rodinami pacientů a výzkumu. Poslední tři dekády se jako pedagog a výzkumník věnuje problematice ohrožených rodin, dětí a mládeže. Zabývá se také teorií a metodami sociální práce. Působí i jako konzultant řady nestátních neziskových organizací.

Mgr. Kateřina Hejnová je absolventkou magisterského studia a doktorandkou v oboru sociální práce na Katedře sociální práce Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, kde působí také jako externí pedagožka. V letech 2009 až 2014 působila na oddělení sociálně-právní ochrany dětí jako terénní sociální pracovnice. Ve výzkumné činnosti se věnuje praxi sociálních pracovníků při řešení rozvodových situací.

Abstrakt:

CÍLE: Přehledový článek chce ukázat, jak lze využít systematický popis nároků na pracovní pozice sociálních pracovníků (tzv. profesiogramy) jako jeden ze zdrojů pro konstrukci vzdělávacích programů v oblasti terciárního vzdělávání. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Článek vychází z teorií konstrukce vzdělávacích programů a z analýzy pracovních činností. METODY: Přehledová rešerše a ilustrativní případová studie. VÝSLEDKY: Jsou ukázány obecné možnosti využití profesiogramů v sociální práci. Jako příklad je uveden profesiogram pracovní pozice terénního sociálního pracovníka oddělení sociálně-právní ochrany dětí a návazné požadavky na jeho optimální profesní přípravu. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Tento princip je možné využít i pro jiné druhy pracovních pozic a jim odpovídajících vzdělávacích programů v sociální práci.

Klíčová slova:

profesiogram, vzdělávací program, analýza pracovní činnosti

s. 106 - 117



Podobné články

Akademické články Ekonomické předměty v bakalářském studijním programu sociální práce
Inspirace Multidisciplinární týmy pomáhají řešit problémy rizikových lokalit v Ostravě
Akademické články Pracovní hodnoty, kvalita pracovního života a pracovní spokojenost sociálních pracovníků v ČR ve srovnání s dalšími sektory
O čem se mluví Školská sociálna práca
Akademické články Zhodnocení efektivity programu Pět P


Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace