Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Čísla

Archiv čísel » 2011/3 - Individuální plánování v sociální práci »

Role klíčového pracovníka v domově pro seniory

Markéta Staňková

Medailon autora:

Mgr. Markéta Staňková je absolventkou oboru sociální politika a sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Od roku 2008 pracuje jako sociální pracovnice v Domově pro seniory Koniklecová v Brně a působí jako metodická vedoucí klíčových pracovníků v tomto zařízení.

Abstrakt:

Tato stať se zabývá představami klíčových pracovníků v domově pro seniory o jejich roli při práci s klientem. Článek vychází z předpokladu, že role klíčového pracovníka dosud není jednoznačně specifikována. Proto jsou v tomto článku nejprve teoreticky vymezeny některé typy představ o roli klíčového pracovníka, které mohou sloužit jako nástroj porozumění v praxi existujícím představám klíčových pracovníků. Následně jsou prostřednictvím výzkumného šetření u pracovníků domovů pro seniory identifikovány jak prvky již popsaných typů představ, tak prvky dalších, v teoretické části nepopsaných typů představ o roli klíčového pracovníka v domově pro seniory. Na závěr jsou uvedena některá doporučení zaměřená na podporu odborné diskuse různých aktérů o obsahu role klíčového pracovníka.

Klíčová slova:

klíčový pracovník, individuální plánování, sociální služby, standardy kvality, domov pro seniory

s. 44 - 55



Podobné články

Akademické články Individuální plánování v sociálních službách pro seniory: příklad vybrané organizace Pečovatelské služby
Akademické články Využití biografické anamnézy při individuálním plánování s osobami s Alzheimerovou nemocí v domovech pro seniory: příklady dobré praxe?
O čem se mluví Bez individuálního plánování nelze dělat sociální práci
Inspirace V sociálních službách je třeba snížit administrativní zátěž
Akademické články Sledování změn v prožívání pracovníků v průběhu zavádění individuálního plánování služby v pobytovém zařízení pro seniory


Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace