Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Čísla

Archiv čísel » 2014/4 - Sociální spravedlnost »

Sociální spravedlnost před novými výzvami – Úvahy ze sociálněetické perspektivy

Gerhard Kruip

Medailon autora:

Prof. Dr. Gerhard Kruip je profesorem křesťanské antropologie a sociální etiky na Katolické teologické fakultě Univerzity J. Gutenberga v Mohuči. V současné době stojí v čele fakulty jako její děkan. Je výkonným editorem mezinárodního teologického časopisu „ET Studies“ a členem řady vědeckých organizací a komisí (namátkou Komise VI a Podkomise pro kontakty s Latinskou Amerikou Německé biskupské konference, Odborná skupina „Světové hospodářství a sociální etika“ při Německé biskupské konferenci, Stálá pracovní skupina pro základní politické otázky při ZdK aj.). Zabývá se různými sociálněetickými otázkami, jako jsou např. globalizace a spravedlnost, světová chudoba, práce a sociální stát, teologie osvobození a Latinská Amerika, občanská společnost a demokracie a další témata z oblasti hospodářské či ekologické etiky.

Abstrakt:

Ve středu křesťanské tradice, nově zdůrazňované papežem Františkem, stojí „absolutní priorita ,vycházet ze sebe vstříc bratřím a sestrám‘“ (EG 179), která zjevně implikuje „ortopraxi“ spravedlnosti. Článek analyzuje užití pojmu „sociální spravedlnosti“ v katolickém sociální učení od Rerum novarum po Evangelii gaudium a podává přehled nejvýznamnějších výzev, před nimiž dnes stojí sociální stát. Dále předkládá teorii sociální spravedlnosti prostřednictvím jejích různých stupňů – od nutnosti zajistit každému sociokulturní minimum přes kontributivní spravedlnost a rovnost příležitostí až k otázce výkonu a principu diference, jenž vychází z teorie spravedlnosti Johna Rawlse. Zvláštní pozornost je věnována globální spravedlnosti.

Klíčová slova:

sociální spravedlnost, sociální učení církve, globální spravedlnost, sociální stát, sociokulturní minimum, kontributivní spravedlnost, spravedlnost příležitostí, princip diference

s. 47 - 57



Podobné články

Akademické články Sociální spravedlnost pro sociální práci
Akademické články Sociální spravedlnost a lidská práva v sociální nauce církve
Akademické články Sociální spravedlnost jako základní kritérium sociální práce a sociální politiky
Inspirace Sociální spravedlnost: jak jí rozumět dnes?
O čem se mluví Zamyšlení nad pojmem sociální spravedlnost a solidaritou mezi lidmi


Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace