Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Čísla

Archiv čísel » 2018/3 - Kritické perspektivy v sociální práci »

Může být česká a slovenská sociální práce nástrojem podpory sociální změny?

Oldřich Chytil, Ivana Kowaliková

Medailon autora:

Prof. PaedDr. Oldřich Chytil, PhD., je profesorem sociální práce na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity. Zabývá se teoriemi a metodami sociální práce a důsledky modernizace pro sociální práci. Je ředitelem Evropského výzkumného institutu sociální práce Ostravské univerzity.

Mgr. Ivana Kowaliková je doktorandkou na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity. Ve své disertační práci se zabývá sociální oporou seniorů podle typu jejich domácnosti.

Abstrakt:

CÍL: Cílem stati je odpovědět na otázku, zda může být česká a slovenská sociální práce nástrojem podpory sociální změny. Komentář ke globální definici sociální práce uvádí, že nutnou podmínkou dosahování sociální změny je rozvoj kritického vědomí o strukturálních zdrojích útlaku. Prostředkem odpovědi na otázku, zda může být česká a slovenská sociální práce nástrojem podpory sociální změny, je analýza českého a slovenského diskurzu sociální práce s cílem zjistit, zda diskurz sociální práce kriticky reflektuje vliv proměn společnosti na sociální práci a analyzuje proměny společnosti s cílem identifikovat strukturální zdroje útlaku. TEORETICKÉ VÝCHODISKO: Teoretickým východiskem analýzy je teorie modernizace autorů Becka, Baumana a Kellera. METODA: Metodou obsahové analýzy byly analyzovány odborné statě publikované v časopise Sociální práce / Sociálna práca v číslech 1/2012 až 5/2017. VÝSLEDKY: Autoři statě dospěli k závěru, že pouze 29 ze 166 odborných statí publikovaných českými a slovenskými autory kriticky analyzuje proměny společnosti a diskutuje jejich vliv na sociální práci. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Autoři dospěli k závěru, že diskurz sociální práce vedený v odborných statích časopisu Sociální práce / Sociálna práca převážně akademiky nedostatečně kriticky analyzuje proměny společnosti s cílem identifikovat strukturální zdroje útlaku. Proto české a slovenské sociální práci chybí důležitý nástroj podpory sociální změny.

Klíčová slova:

sociální změna, sociální práce, teorie modernizace, proměna společnosti

s. 112 - 125



Podobné články

O čem se mluví IZOLACE, ÚZKOST, NAPĚTÍ – v době koronavirové krize zažíváme fenomény, které pociťují lidé s duševním onemocněním
O čem se mluví Vliv proměn společnosti na terénní práci s uživateli drog a lidmi v prostituci
Akademické články Formy vyrušení dilematu: Změna ideálu sociálního pracovníka a Změna ideálu a pracovních podmínek sociálního pracovníka
O čem se mluví Postavení a cíle sociální práce v důsledku proměn společnosti
O čem se mluví Pavol Frič: Současné trendy dobrovolnictví a sociální práce


Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace