Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Archiv pozvánek

Na tomto místě najdete již proběhlé akce. Zpět na aktuální pozvánky.

Před smrtí v koncentráku jej zachránil Nicholas Winton. V úterý bude vyprávět svůj příběh v Olomouci

V příštím týdnu bude mít olomoucká veřejnost jedinečnou příležitost – na CARITAS – Vyšší odborné škole sociální  Olomouc bude vyprávět svůj příběh zachráněného dítěte brněnský Žid, který ušel před smrtí v koncentračním táboře vůbec posledním vypraveným vlakem. Tomáš Graumann bude v aule školy přednášet dne 27. listopadu 2012 v čase od 16 do 18 hod.

"Narodil jsem se v Brně v roce 1931 do židovské rodiny," vypráví svůj příběh Tomáš Graumann na své internetové stránce www.graumann.cz. "Otec byl obchodník s obuví. Rodiče své židovství nepraktikovali a poměrně brzy se rozvedli. Maminka se znovu vdala za pana Hochberga. Všichni jsme se pak přestěhovali na zámek v Těšanech u Brna. Bylo to krásné místo. Přijíždělo k nám hodně návštěv a příbuzných. Já i můj bratr Tony jsme byli obklopeni služebnictvím a žilo se nám velmi příjemně. Zdálo se, že to tak bude napořád."

Ale nebylo. Druhá světová válka zamávala životem Tomáše Graumanna podobně jako životy tisíců dalších Židů. Na rozdíl od mnoha jiných měl ale pan Graumann štěstí. Je jedním z 669 dětí zachráněných Nicholasem Wintonem. Také se považuje za naturalizovaného Američana a působil jako křesťanský misionář na Filipínách.

Přijde svůj příběh osobně vyprávět do Olomouce, na pozvání CARITAS - Vyšší odborné školy sociální Olomouc. Pan Graumann společně se svojí chotí navštíví Olomouc v týdnu od 26. do 30. listopadu. V programu mají přednášky v naší skole, dále na Církevním gymnáziu Německého řádu, Slovanském gymnáziu i na Právnické fakultě UP.

Kromě přednáškové činnosti bude prostor i na seznámení se s naší školou a jejími zaměstnanci i studenty, návštěvu Židovské obce v Olomouci nebo prohlídku Arcibiskupského paláce a setkání s arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem.

Přejato z tiskové zprávy.

Vloženo: 26.11.2012 13:42
Naposledy upraveno: 14.10.2013 12:39

zpět na přehled

Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace