Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Archiv pozvánek

Na tomto místě najdete již proběhlé akce. Zpět na aktuální pozvánky.

Mezinárodní letní škola znakových jazyků 2014

Právě teď probíhá přihlašování na Summer School Open a pozor – při včasném přihlášení za snížený poplatek! Zajímá Vás lingvistika jazyků Neslyšících? Chcete potkat lidi, které baví to samé co Vás? Chcete zažít něco z kultury českých Neslyšících? Máte chuť diskutovat na téma korpus znakového jazyka, kognitivní lingvistika, kultura Neslyšících nebo příbuznost znakových jazyků (nejen) s předními lingvisty jako jsou C. Padden, T. Humpries, S. a P. Wilcox, T. Johnston, A. Schembri, Ch. Rathmann, U. Zeshan, I. Vaňková nebo K. Richterová?
 
Potom právě pro Vás je určena CISL 2014!
 
Na konci srpna proběhne v prostorách FF UK první ročník odborné lingvistické letní školy, na který naváže otevřený kongres pro slyšící i neslyšící studenty znakových jazyků. Jejím cílem je podpořit studenty a absolventy v realizaci vlastních výzkumů a podpora rozvoje českého výzkumu znakového jazyka obecně. Akci organizují studenti Ústavu jazyků a komunikace neslyšících pod vedením Lucie Břinkové.
 
Letní škola bude mít dvě části: Summer School Lecture a Summer School Open.
 
Summer School Lecture bude trvat tři dny (25. - 27. srpna) a zúčastní se jí 50 delegátů z různých zemí a 12 odborníků (profesorů, docentů, doktorů) z Evropy, Ameriky a Austrálie, kteří aktivně působí v oblasti lingvistiky znakových jazyků. Ti budou hlavními lektory a přednášejícími mezinárodní letní školy. 
 
Na Summer School Lecture naváže dvoudenní Summer School Open (28. - 29. srpna), otevřený kongres pro širokou veřejnost, na kterém budou formou konferenčních příspěvků zveřejněny výsledky výzkumů zahraničních odborníků a studentů. Hlavními tématy CISL 2014 jsou kognitivní lingvistika, korpusy znakových jazyků, příbuznost znakových jazyků a kultura neslyšících.
 
Hlavními přednášejícími jsou Sherman Wilcox, profesor lingvistiky na Univerzitě v Novém Mexiku, který se zabývá studiem a popisem znakových jazyků, především kulturou amerických neslyšících a kognitivní lingvistou. Stejným tématem se zabývá i jeho žena Phyllis Wilcox.
Přednášet bude také Carol Padden, neslyšící profesorka z katedry komunikace na Kalifornské univerzitě v San Diegu nebo Ulrike Zeshan, profesorka lingvistiky znakových jazyků a ředitelka UCLan's International Institute for Sign Languages and Deaf Studies (iSLanDS).
Dále o kultuře neslyšících promluví Tom Humpries, světově známý neslyšící lingvista, který první pojmenoval audismus, také Trevor Johnston, Adam Schembri a Christian Rathmann, kteří jsou odborníky na korpusy znakových jazyků. Medailonky všech přednášejících naleznete na stránkách CISL 2014.
Z českých odborníků se představí Irena Vaňková, odborník na kognitivní lingvistiku, a Klára Richterová, která pohovoří při této příležitosti o příbuzenské terminologii v českém znakovém jazyce a také o korpusu Deaf.
 
Součástí akce je bohatý doprovodný program, zaměřený na kulturu neslyšících - koncerty, vernisáž, storytelling aj. Pokud chcete vidět, jak vypadá třeba tlumočený koncert kapely Traband, určitě se přijďte podívat - aktuality můžete sledovat na stránkách ÚJKN a také na Facebooku - Summer School 2014: CISL

Kontaktní e-mail: lucie.brinkova@ff.cuni.cz

Vloženo: 26.5.2014 4:58
Naposledy upraveno: 26.5.2014 4:59

zpět na přehled

Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace