Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Úvod » O čem se mluví »

tisková zpráva

Oslava 17. listopadu, chutná snídaně ze sociálních podniků a podpora seniorů v nouzi

ilustrační foto

Vydáno před 4 lety

To vše kombinuje Sametový brunch z dílny Breakfaststory a spolku Díky, že můžem. Díky, že můžem ve spojení s Breakfaststory představuje dobročinný projekt Sametový brunch. Pod tímto názvem se skrývá menu ze tří sociálních podniků vytvořené k příležitosti 17. listopadu. Namísto tradičního brunche u dlouhého stolu uprostřed Národní třídy si lidé mohou objednat sváteční menu s rozvozem až domů po celé Praze. S každou pořízenou snídaní putuje druhá porce s pomocí platformy Breakfastory seniorům v nouzi.

Spolek Díky, že můžem se organizaci největších oslav sametové revoluce Korzo Národní věnuje již sedmým rokem. Tradičně k nim patří Sametový brunch, při kterém se lidé během rána a dopoledne schází u dlouhého prostřeného stolu uprostřed Národní třídy. V letošním roce museli organizátoři tuto mezi lidmi oblíbenou aktivitu přizpůsobit současné epidemiologické situaci. Díky spojení s platformou Breakfastory si lidé mohou Sametový brunch objednat až do bezpečí svého domova.

Spolupráce Breakfastory a Díky, že můžem navíc umožňuje společně podpořit v tuto chvíli zvlášť ohrožené členy naší společnosti. „Prostřednictvím Breakfaststory spojujeme několik sociálních gastropodniků. Jejich zaměstnanci se často ocitli v náročných životních situacích, ztratili domov nebo se narodili s fyzickým či duševním hendikepem. I přes to všechno mají velkou odhodlanost pracovat, což dokazují prostřednictvím jejich výborných jídel a produktů,“ říká Lucie Hyblerová, zakladatelka platformy. U podpory sociálních podniků však Breakfaststory nekončí. S každou zakoupenou porcí Sametového brunche putuje druhá seniorům a seniorkám v nouzi.

Na e-shopu Breakfaststory si lidé mohou objednávat speciální sametový brunch ze tří sociálních podniků. Ty pracují s různými skupinami znevýhodněných osob – počínaje Jídelnou Kuchařek bez domova zaměřující se na práci se ženami, které mají zkušenost s bezdomovectvím. Druhý zapojený podnik vystupuje pod zkratkou GULE (Gastronomie umožňující lidem existovat) a pracují v něm především lidé se zdravotním hendikepem. Poslední menu připraví v Tiché cukrárně, kde pečou neslyšící cukrářky a cukráři.

Spolupráci si organizátoři oslav 17. listopadu chválí. „Menu Sametového brunche nově obsahuje kromě dobrého jídla i dobrý skutek. Slavnostní ráno, které si lidé užijí i díky brunchi z bezpečí domova, v sobě tak ponese i kousek zodpovědnosti a solidarity, která je pro fungování demokracie tak důležitá,“ uvedla Anna Zemanová, organizátorka z Díky, že můžem.

Sametový brunch lze na 17. listopadu objednat v předprodeji na e-shopu Breakfaststory. V symbolické ceně 198,9 Kč je zahrnuto jídlo včetně dopravy a eko-obalu, zvláštní vydání Deníku N (Listopadoviny) a připínací trikolora. Částka zároveň pokrývá druhou porci pro seniora v nouzi včetně dopravy. Doručení je z technických důvodů možné pouze po Praze.

Menu I: Veganský brunch z Jídelny Kuchařek bez domova:

Vegan vajíčková pomazánka s černým sezamem (150 g, alergeny: 6, 11)

Domácí pletýnka (alergen 1)

Ovocná bublanina s kokosovou drobenkou (alergeny: 1, 8)

Menu II: Koblížkový brunch z foodtrucku GULE:

Čerstvě připravené tvarohové mini-koblížky s polevou LOTELLA – z Nutelly + drcených Lotus (8 ks, alergeny: 1, 3, 7, 8)

Menu III: Brunch z Tiché cukrárny:

Medium quiche se špenátem (235 g, alergeny: 1, 3, 7)

Skořicový šnek (35 g, alergeny: 1, 3, 7)

 

Díky, že můžem

Díky, že můžem je spolek tvořený dvěma desítkami studentů a mladých lidí. Sedmým rokem organizují největší listopadové oslavy svobody. Spolku se podařilo utvořit tradici občanských a kulturních oslav sametové revoluce přímo na Národní třídě. Společně s ostatními chtějí říct „Díky, že můžem” všem těm, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme svobodě.  Usilují o kultivaci angažované občanské společnosti ctící humanistické a demokratické ideály. Takové, která bere svobodu jako zodpovědnost, nikoliv však samozřejmost. Mezi jejich další aktivity se mimo jiné řadí vzdělávací projekt Samet na školách.

Breakfaststory

Breakfaststory se zaměřuje na podporu sociálních podniků a osob v tísni. Na začátku byla chuť. Chuť vytvořit projekt, který bude postavený na společensky prospěšné aktivitě a bude pomáhat těm, kteří musí bojovat víc než většina z nás. Lidé, kteří ztratili domov nebo se narodili s fyzickým či duševním hendikepem nebo zkrátka lidé ocitající se v náročných životních situacích. A právě na podpoře těchto osob a jejich odhodlanosti pracovat a dělat, co je baví, byly položeny v polovině února 2020 základy Breakfaststory. Na území Prahy realizuje platforma už devátý měsíc benefiční kampaň Potěš obědem a v polovině října rozjela první český eshop, který nabízí veřejnosti produkty pouze z chráněných a sociálních dílen z celé ČR a s mottem: S láskou a respektem k lidským odlišnostem, řemeslu a přírodě. Tato platforma za dobu svého desetiměsíčního fungování získala ocenění od Asociace společenské odpovědnosti v Cenách SDG v kategorii Veřejná sféra (Nejlepších 10 projektů) a je nositelem Ceny VIA BONA pro rok 2020 v kategorii Srdcař.

 

Martina Plesníková,
PR Díky, že můžem



Sdílet text:


Podobné zprávy

O čem se mluví Fotokampaň: Jsme Česko
Akademické články Institucionální pomoc v oblasti domácího násilí z perspektivy obětí domácího násilí v partnerském vztah
Akademické články Social Work Students’ Moral Judgement Competence
O čem se mluví Sociálním podnikáním za lepší život
O čem se mluví Pracovní povinnost pro studenty sociální práce a příbuzných oborů


0

Diskuze

Všechny komentáře

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Vložit komentář

zapište číslo číslovkou: dva

... všechny zprávy

Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace