Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Čísla

Archiv čísel » 2008/4 - Duchovní dimenze sociální práce »

Nezodpovězená otázka vztahu „pozorného srdce“ a „odbornosti“ v křesťansky zakotvené praxi sociální práce

Alois Křišťan, Libor Musil

Medailon autora:

Dr. Ing. Alois Křišťan, Th.D., studoval ČVUT a teologii v Praze, teologii na Philosophisch-theologische Hochschule v Benediktbeuern (SRN), dále na Cyrilometodějské teologické fakultě UP v Olomouci. V současné době pracuje jako vedoucí katedry praktické teologie na Teologické fakultě JU v Českých Budějovicích.

Prof. Libor Musil, PhDr., působí od roku 1998 na Fakultě sociálních studií MU v Brně. V současné době je vedoucím katedry sociální politiky a sociální práce, kde vyučuje kursy zaměřené na teorie sociálního státu, organizační kulturu a metodické kursy k psaní závěrečných prací. Zabývá se výzkumem kultury v organizacích. Publikoval práce o přístupu moderní společnosti k problému prostředí a ke krajině, o kultuře hornictví a o kultuře služeb sociální práce. V roce 2004 vydal publikaci s tématem organizační kultury v sociálních službách: Ráda bych Vám pomohla, ale ... dilemata práce s klienty v organizacích.

Abstrakt:

Článek upozorňuje na potřebu sebereflexe z hlediska řešení vztahu mezi odbornou kompetencí a principem pozorného srdce v katolické sociální práci. Jako východisko pro tuto sebereflexi a pro výzkum řešení dané otázky v každodenní praxi katolických pomáhajících organizací nabízí autoři typologii pojetí vztahu odbornosti a formace srdce a typologii pojetí charitní práce v prostředí katolické církve.

Klíčová slova:

katolická sociální práce, odborná kompetence, pozorné srdce, charita, diakonie

s. 93 - 99



Podobné články

Akademické články Identifikace rizik v rámci využití kompetenčního modelu ve vzdělávání sociálních pracovníků/ pracovnic v bakalářských oborech sociální práce
Akademické články Možnosti dosahování oborových zájmů sociální práce v organizacích zaměstnávajících sociální pracovníky
Akademické články K čemu může být sociálnímu pracovníkovi dobrá jeho víra?
Akademické články Akademické argumentačné eseje v sociálnej práci a ich kontext a štruktúra
Akademické články Social Work Students’ Moral Judgement Competence


Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace