Kanál SP na YouTube SP na Facebooku SP na Floowie

Čísla

Archiv čísel » 2013/1 - Deinstitucionalizace sociálních služeb »

Role rodinných vztahů v institucionální péči o seniory

Hana Janečková, Renáta Nentvichová Novotná

Medailon autora:

PhDr. Hana Janečková, Ph.D., přednáší problematiku komunitní péče a sociologii medicíny a zdravotnictví na Ústavu ošetřovatelství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Spolupracuje s Diakonií ČCE a Českou alzheimerovskou společností. V letech 2005–2008 koordinovala výzkum IGA MZČR Vliv reminiscenční terapie na kvalitu života a zdravotní stav seniorů žijících v institucích.

Mgr. Renáta Nentvichová Novotná vystudovala sociální práci na Filozofické fakultě UK a pracuje jako sociální pracovnice v Domově pro seniory Slunečnice, Praha 10 – Bohnice.

Abstrakt:

Článek se zabývá významem rodinných vazeb pro seniory žijící v institucích. Vztahy mezi rodiči a dětmi, včetně poskytování pomoci a péče v době vzniku závislosti, mají základ v hlubokých emocionálních vazbách vytvořených již v raném dětství. Zatímco péči dětí o své nemocné a staré rodiče byla u nás věnována značná pozornost, vztahy dětí a rodičů žijících v institucích jsou do značné míry opomíjené a v praxi podceňované. Odchod seniorů do institucí představuje jednu z nejdůležitějších, kritických životních událostí, spojených se základními existenciálními otázkami jak na straně rodičů, tak na straně dětí. Zároveň jde o výzvu pro sociální pracovníky a pečující personál v institucích, kteří nejsou systematicky připravováni na svoji roli v doprovázení rodin v této obtížné životní situaci. Institucionalizaci v oblasti péče o seniory nebude možné v budoucnosti zcela eliminovat s ohledem na demografický vývoj a na proměny rolí v současné rodině. Zachování a podpora rodinných vazeb pro seniory v pobytových sociálních i zdravotnických zařízeních přitom sehrává klíčovou roli v kvalitě jejich života a ve spokojenosti s péčí a představuje důležitou složku humanizace institucionální péče.

Klíčová slova:

pečující rodina, práce z lásky, emoční vztah, domov pro seniory, návštěvy, sdílená péče

s. 72 - 82



Podobné články

Akademické články Výzkumy v oblasti neformální péče o seniory v České republice na počátku 21. století
Inspirace Překážky a bariéry rozvoje neformální péče v oblasti sociální práce
Akademické články Využití biografické anamnézy při individuálním plánování s osobami s Alzheimerovou nemocí v domovech pro seniory: příklady dobré praxe?
Akademické články Preference české populace při zajištění péče v období závislosti v seniorském věku
Inspirace Příklady rodin, které pečují o svého blízkého s podporou odlehčovací služby ČALS


Nabídka nových knih

obalka
Psychoterapeutická ...
Stočesová; Čáp
obalka
Život je příliš ...
Alain Samson
obalka
Teorie terapie ...
Carl R. Rogers
obalka
Věčná touha ...
Bärbel Wardetzki
obalka
Strach z nemocí
Morschitzky; Hartl
obalka
Psychologické typy
Carl G. Jung
obalka
Vazba v psychoterapii
David J. Wallin

... kompletní nabídka

© 2014, časopis Sociální práce/Sociálna práca | … vstup do administrace